Γρηγόρης Τάσιος: Μείωση 10% των κρατήσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2019

admin-ajax-1


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιο, η φετινή σεζόν προβλέπεται δύσκολη όσον αφορά τις κρατήσεις και τις διανυκτερεύσεις και πολλά ξενοδοχεία για να διατηρήσουν μια ικανοποιητική ροή κρατήσεων έχουν μεταφέρει το early booking μέχρι και το τέλος Μαΐου, γεγονός που σημαίνει χαμηλότερες τιμές.

Όπως εκτιμά ο κ. Τάσιος, η σεζόν θα είναι 10% κάτω, ενώ σε ορισμένα ξενοδοχεία που ανήκουν στις υψηλότερες κατηγορίες η πτώση μπορεί να φτάσει το 15% με 20%. Για τον κ. Τάσιο, ο οποίος αισθάνεται δικαιωμένος για τις εκτιμήσεις του, καθώς από την αρχή του έτους έκανε λόγο για προβληματική χρονιά, οι λόγοι για την πτώση στις διανυκτερεύσεις είναι:

O ανταγωνισμός από την Τουρκία που έχει ρίξει χαμηλά τις τιμές, οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα αρκετοί τουρίστες να αναβάλουν την απόφασή τους για διακοπές, οι ευρωεκλογές, το Brexit και οι συγκρατημένοι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Κωνσταντίνας Σβύνου. Όπως σημειώνει, μέχρι στιγμής καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις, τόσο πανελλαδικά όσο και στην Κω, 5% έως 7%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κέρκυρα, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Χαράλαμπο Βούλγαρη, «πέρυσι είχαμε μία καταπληκτική χρονιά, με πληρότητες στο 93% – 94%, ενώ φέτος προβλέπεται μείωση στο 88% – 90%».   Τι απέδωσε στους ξενοδόχους η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση Αποκαλυπτικό για την οικονομική σημασία που είχε για τα ξενοδοχεία η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι το έγγραφο του κ. Τάσιου προς τους ξενοδόχους – μέλη της ΠΟΞ.  

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% μεταφράζεται για ένα ξενοδοχείο ως εξής: Διαμονή με πρωινό: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν από τη μείωση ήταν 13,55%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται σε 13%. Συνολική μείωση 0,55%. Διαμονή με ημιδιατροφή:

Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν από τη μείωση ήταν 14,65%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται σε 13%, αν δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά κ.λπ., ενώ αν περιλαμβάνονται διαμορφώνεται σε 14,1%. Συνολική μείωση, λοιπόν, 1,65% ή 0,55% αντίστοιχα. Διαμονή με πλήρη διατροφή:

Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν από τη μείωση ήταν 15,75%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται σε 13% αν δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά κ.λπ., ενώ αν περιλαμβάνονται διαμορφώνεται σε 14,65%. Συνολική μείωση, λοιπόν, 2,75% ή 1,1% αντίστοιχα. All Inclusive:

Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν από τη μείωση ήταν 16,3%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται σε 15,2%. Συνολική μείωση 1,1%.

Διαβάστε περισσότερα: https://etravelnews.gr/gigoris-tasios-meiosi-10-kratiseon/

Kατηγορίες

Διαβάστε άλλα άρθρα μας: