Γρηγόρης Τάσιος: Πρόταση για αλλαγή του μοντέλου της τουριστικής εκπαίδευσης

TASSIOS2


Την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), για αλλαγή του μοντέλου της τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, ανέπτυξε μιλώντας στο portal grtimes.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Τάσιος.

Ο κ. Τάσιος μεταξύ άλλων ανέφερε: – «Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο στα ξενοδοχεία είναι μεγάλο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, είναι τεράστιο παρότι προσφέρονται αμοιβές 30% – 50% υψηλότερες από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας».

«Τα ξενοδοχεία, στις παραθεριστικές περιοχές, προσφέρουν πλήρη απασχόληση για 150 – 180 ημέρες το χρόνο, διαμονή και αμοιβές ικανοποιητικές, οι οποίες, επί παραδείγματι, για ένα σερβιτόρο κυμαίνονται μεταξύ 800 – 1.000 ευρώ το μήνα, «καθαρός μισθός».

Στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη προσφέρονται αυξημένες αμοιβές ως και 30% – 50% αλλά και πάλι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό». – «Εκτιμώ ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, στη διάρκεια της θερινής σεζόν, περίπου το 30% είναι «εισαγόμενοι» εργαζόμενοι, από Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στη Χαλκιδική έχουμε και εποχικούς «εσωτερικούς μετανάστες» από Σέρρες, Δράμα και γενικότερα από άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας». – «Παρά ταύτα οι ανάγκες, ειδικά για τις μονάδες εκτός αστικών κέντρων, δεν καλύπτονται κι’ αυτό επειδή δεν έχει οργανωθεί αποδοτικά η εκπαίδευση στον τουριστικό κλάδο.

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες και το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού μοντέλου, έτσι ώστε να αξιοποιείται το κατά τόπους ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε πολλές θέσεις, όπως σε καμαριέρες, βοηθούς σερβιτόρους, συντηρητές εγκαταστάσεων αλλά και στελεχών, όπως στα τμήματα πωλήσεων και τιμολογιακής πολιτικής που παρακολουθούν τις οn line, διαδικτυακές πωλήσεις».

«Η Ομοσπονδία έχει ρεαλιστική πρόταση αλλά θα πρέπει να θέλουν να την ακούσουν και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει τη λειτουργία και με οικοτροφεία, Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης. Σχολών που θα εκπαιδεύουν ξενοδοχοϋπαλλήλους, με θεωρητικά μαθήματα αλλά και πρακτική εξάσκηση.

Να μη ξεχνάμε ότι τα στελέχη ηλικίας 40 – 45 ετών, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι σχεδόν όλοι απόφοιτοι των παλιών Σ.Τ.Ε.». – «Υποστηρίζουμε τη σύσταση μίας Εταιρείας μη κερδοσκοπικής, με τη συμμετοχή του δημοσίου και φορέων του κλάδου, η οποία θα λειτουργήσει οκτώ Σχολές, σε Περαία, Ρόδο, Ναύπλιο, Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ανάβυσσο, αλλά και Αλεξανδρούπολη. Πιθανώς και σε άλλες πόλεις. 

Μάλιστα η Σχολή στην Περαία Θεσσαλονίκης θα μπορεί να απευθυνθεί και σε άλλες χώρες, γειτονικές, κυριολεκτικά μας παρακαλάνε από Βουλγαρία και Ρουμανία για να τους δώσουμε τεχνογνωσία, να τους εκπαιδεύσουμε στον Τουρισμό. Αυτές οι Σχολές, θα έχουν δίδακτρα όπως και τα ιδιωτικά ΙΕΚ, αλλά χαμηλότερα γιατί θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

«Σε αυτές τις Σχολές, 2ετούς φοίτησης, θα μπορούν να εγγράφονται οι απόφοιτοι Γυμνασίου, νέοι της επαρχίας που σήμερα πηγαίνουν στα ΕΠΑΛ, για διάφορες τεχνικές συνήθως ειδικότητες, όταν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον Τουρισμό.

Όποιοι αποφοιτούν, αν θέλουν θα μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης».   Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα ανέφερε ο κ. Τάσιος στην Άννη Καρολίδου στο grtimes.gr. Επιπλέον, μιλώντας στο portal voria.gr, ο κ. Τάσιος επισημαίνει πως «το 2019 δεν προσφέρεται για ωραιοποιήσεις. Ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη γειτονιά μας επανακάμπτει.

Κύρια αγορά αναμένεται να είναι η γερμανική, με τη βρετανική να αποτελεί ερωτηματικό αν και το Brexit δεν επηρεάζει τα ταξίδια στην ΕΕ». Όπως εξηγεί ο ίδιος, σύμφωνα με πρόσφατη κοινοτική οδηγία το Brexit δεν επηρεάζει τα ταξίδια που θα πραγματοποιήσουν οι Βρετανοί στην ΕΕ, ωστόσο ένας εν δυνάμει τουρίστας που βιώνει ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας του, ενδεχομένως να είναι περισσότερο φειδωλός στις μετακινήσεις του.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, θέλοντας να επισημάνει την αυξημένη κινητικότητα των Βρετανών τα τελευταία χρόνια προς τη χώρα μας κάνει αναφορά για την προερχόμενη από τη Βρετανία, αυξανόμενη τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική. Είναι χαρακτηριστικό πως τη Χαλκιδική πριν από πέντε χρόνια επισκέπτονταν περίπου 60.000 Βρετανοί τουρίστες, για να φτάσουν πέρυσι τους 100.000.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ και η ρωσική αγορά συνιστά ερωτηματικό σε σχέση με την άνοδο της Τουρκίας. «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο για να έχουμε πιο καθαρή εικόνα» αναφέρει ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας πως «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι το κλειδί για την τουριστική κίνηση.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού ξενοδοχείου από δυσθεώρητα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, την ώρα μάλιστα που είναι εκτεθειμένο και απροστάτευτο στην ανεξέλεγκτη παραξενοδοχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Διαβάστε περισσότερα: https://etravelnews.gr/grigoris-tasios-protasi-gia-allagi-montelou-touristikis-ekpaideusis/

Kατηγορίες

Διαβάστε άλλα άρθρα μας: